Historia

På hösten 1995 bildades en interimstyrelse för att få igång en förening som skulle anskaffa två kyrkbåtar till Woxsjön. Det var byarna runt Voxnan dvs Söräng, Sörbo, Mödänge, Freluga och Edstuga som tillsammans startade kyrkbåtsroddarföreningen. Anledningen var en önskan att återuppta en gammal trdition, att ha kyrkbåtar på Voxnans vatten samt att främja gemenskapen mellan byarna.

På våren 1996 kom föreningen i gång under namnet Woxsjöns Kyrkbåtsroddare och under sommaren var den första båten klar. I september döptes den vid Prästnäset. Den fick namnet Lin. Under vintern 96 -97 byggdes ett båthus i Freluga och en andra båt blev klar. Det blev i slutet av maj både invigning av båthus och dop av andra båten. Den fick namnet Lon.

Båtarna har använts till motion och träningsrodd, samt till utflykter. Vi har tidigare haft tävlingslag som tävlat med andra kyrkbåtroddare i Hälsingland, men vi har även haft tävlingslag som bestått av folk från byarna som tävlat mot varandra, så kallade byafejder. Tävlingarna har varit både på andra vatten och på Voxnan. För att ta båtarna till andra vatten för tävling, utflykt elller hyrrodd har vi använt den båttrailer som vi har.

Särskilt roligt och högtidligt har det varit när någon båt hyrts ut för att ro ett brudpar till vigsel eller bröllopsfest. Då har vi blomstrat båten med en vacker båge över brudparet och roddarna har varit klädda i folkdräkt.

Båtarna 

Båda båtarna byggdes av en båtbyggare i Fagerfall, Bjuråker. Han heter Lasse Forslund. Han har byggt de flesta av de kyrkbåtar vi har i Hälsingland. Den äldsta båten heter Lin och den blev klar 1996. Den andra båten heter Lon och blev klar 1997. Även båthuset blev klart 1997. Båtarna är byggda av furu, men tofterna och årorna är av gran och spanten av ask.

Längd: 15 meter Tyngd: 1 ton